Farmor-retten over dem alle. Min farmor serverede i hvert fald næsten altid blomkålsgratin … Denne version er en del sundere og meget let at lave.
Til 2 personer
½ blomkål
25 g smør
2,5 spsk. hvedemel
1,5 dl kogevand fra blomkål
1,5 dl letmælk
1 æg
salt og peber
lidt revet muskatnød
5 g smør til at smøre fadet
20 g rasp
15 g revet parmesanost
Dæk hele blomkålshovedet med vand i en gryde og kog det i 5 minutter. Tag blomkålen op og gem kogevandet.
Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet og pisk, til det slipper gryden. Det skal have et par minutter uden at tage farve. Tilsæt kogevandet lidt efter lidt, mens der piskes. Der skal bruges ca. 1,5 dl vand og 1,5 dl mælk. Lad sovsen simre i 15 minutter uden at den brænder på. Sluk for den.
Skil æggene i blommer og hvider. Rør æggeblommerne ned i den afkølede sovs, et ad gangen. Pisk æggehviderne stive og vend dem i sovsen. Smag nu til med salt, peber og revet muskatnød
Smør et ildfast fad med smør og drys rasp i bunden. Fordel blomkål i mindre stykker i fadet og kom sovsen ud over. Drys revet ost og rasp over. Bag gratinen i ovnen ved 200° i ca. 35-40 min. til den er gylden.
Serveres med salat med vinaigrette, som giver perfekt modspil til denne klassiker.